Waterput voor geval van brand
Brand in het buitengebied – je moet er niet aan denken. De brandweer heeft dit jaar in mei een oefening gehouden op de heide bij het van Manenspad, en daar een aantal pittige conclusies uit getrokken. Eén van de verbeterpunten betreft de watervoorziening in het buitengebied.
Om verliezen te minimaliseren houdt Vitens al sinds jaar en dag de waterdruk in het leidingnetwerk in het buitengebied laag, zodat bij een grotere brand de brandweer moet terugvallen op waterputten waar in geval van nood grondwater opgepompt kan worden.
Zo’n put is nu ook aan de kruising Le Chevalierlaan / Koeweg geplaatst. Op 11 september ging Tuinstra Watermanagement daar met een grote boorinstallatie aan de slag.
Op het filmpje is te zien hoe de boorinstallatie een boorstang bestaande uit 4 meter lange segmenten, tot een diepte van 45 meter de grond in boort. De boorkop maakt een gat van 50cm doorsnee, en de losgeboorde aarde wordt onder (normale) waterdruk weggespoeld naar een opvangbak. Vanuit die bak wordt de grond overgebracht naar een container om later afgevoerd te worden.
In de boorput wordt een buis met een diameter van 35cm gelegd, ingepakt in filterzand. De laatste 20 meter van de buis is waterdoorlatend en zo kan de brandweer met een pompwagen het grondwater oppompen met een debiet van 120 m3 per uur. Dat is beduidend meer dan de 90 m3/uur die normaliter uit waterputten opgepompt wordt.
Op bovenstaande foto is het eindresultaat te zien. De brandweer kan duidelijk zien waar ze moeten zijn, maar hopelijk zullen ze hier nooit gebruik van hoeven te maken.