plan uw bezoek

Van harte welkom op het Landgoed Tongeren. Op Tongeren kunt u komen genieten van een grote
diversiteit aan natuur- en landschapswaarden, maar om deze te behouden en beschermen hebben
we regels verbonden aan uw bezoek.

Waar kan ik de auto parkeren?
Wij zien u het liefst wandelend of met de fiets naar Tongeren komen. Mocht u toch met de auto komen, er zijn drie parkeerplaatsen waar u de auto kunt parkeren – Parkeerplaats aan het Van Manenspad, aan het begin van de Le Chevalierlaan bij de rotonde langs de Provinciale weg en aan de Boerweg ter hoogte van de Veenweg. Gebruik deze parkeerplaatsen en laat uw auto niet in de berm
van een van de toegangswegen achter.
Waar mag ik wandelen?
Overal op het landgoed vindt u openstellingsborden. Hier staan de belangrijkste zaken waar u rekening mee dient te houden. Blijf op de paden zodat bijzondere flora en fauna niet verstoord wordt. De toegang is beperkt tot de periode tussen zonsopgang en zonsondergang. Kijk onder wandelen naar interessante wandelroutes welke het landgoed voor u heeft uitgezet.
Mag de hond mee?
Honden zijn welkom mits ze zijn aangelijnd. Als u uw hond echt even los wilt laten lopen, dan kan dat alleen langs enkele onverharde openbare wegen – op Tongeren zijn dat het Van Manenspad, de Korrenbergweg, de Koeweg en de Rauwenhoffweg. LET OP, houdt u hond wel in de gaten; op het moment dat uw hond het bos of de weilanden in gaat, bent u in overtreding en kunt u rekenen op een bekeuring.
Zijn de paden rolstoeltoegankelijk?
Helaas is het landgoed maar beperkt rolstoeltoegankelijk. Tongeren is een natuurlijk landgoed en alle paden zijn onverhard, oneffen en met stronken. Vanaf de parkeerplaats aan het Van Manenspad is een verhard fietspad welke wij van harte kunnen aanbevelen. Dit fietspad brengt u naar de heide met prachtige vergezichten. U zult echter wel via hetzelfde pad weer terug moeten.
Wordt er toezicht gehouden op Tongeren?
Jazeker wordt er toezicht gehouden. U kunt op enig moment onze Buitengewone Opsporings Ambtenaar (BOA) tegenkomen. Hij is de gastheer van het landgoed, maar hij zal u er ook op aanspreken als u zich niet aan de regels houdt. Benader de BOA met respect. Hij zorgt voor de handhaving voor uw en onze veiligheid, en ook zorgt hij voor de bescherming van onze dieren en planten.
Waarom mag ik niet op het vlonderpad fietsen?
Enkele jaren geleden hebben wij een vlonderpad door het natte natuurgebied van het Wisselse Veen aangelegd. Wandelend over het vlonderpad krijgt een ieder de mogelijkheid om te genieten van dit prachtig gebied. Het pad is niet geschikt en niet breed genoeg voor fietsers. Het vlonderpad is dus alleen voor wandelaars.
Het vlonderpad is bereikbaar via de groene of gele wandelroute.
Waar mag ik fietsen of paardrijden?
Op de borden staat ‘vrij wandelen op wegen en paden’. De wandelaar heeft altijd voorrang op wegen en paden. Als fietser houdt u te allen tijde rekening met de wandelaar en geeft u de wandelaar de ruimte om er te lopen.
In de gemeente Epe is een uitbereid en uniek knooppuntennetwerk aangelegd voor de recreatieve paardensporter. Zie www.paardenroute.nl . Gebruik de interactieve kaart op die website om een mooie route uit te zoeken.
Waarom kent Tongeren een wildrustgebied?

Een deel van de bossen op Tongeren is afgesloten als rustgebied voor het wild. Dit gebied is duidelijk met borden aangegeven en is niet toegankelijk. Het wild leeft overal op het landgoed, maar binnen bosgebied kunnen ze zich overdag terugtrekken zonder gestoord te worden.
Het feit dat we een beschermd gebied voor het wild hebben wil niet zeggen dat we niet aan wildbeheer doen. Om een goede balans in het natuurbeheer te houden is polulatiebeheer van het wild noodzakelijk.
De in het wild levende dieren zijn edelherten, damherten, reeën en wilde zwijnen. En inmiddels trekt de wolf ook volop door onze bossen.
Waar moet ik verder rekening mee houden tijdens mijn bezoek?
Het zijn veelal niet allemaal regels welke Tongeren zelf verzint, maar veel regels zijn vastgelegd in wetten zoals de Flora en Fauna wet, maar ook in de Algemene Plaatselijke Verordening van de gemeente Epe. Handelen in strijd met deze regels kan leiden tot een bekeuring.

  • Wildplukken is niet toegestaan. Dit wordt gezien als het verstoren van flora en fauna.
  • Vliegen met drones is niet toegestaan.
  • Het lopen door het bos met GPS is niet toegestaan. Het plaatsen van een geocache kan alleen na toestemming van de eigenaar.
  • Het ophangen van een wildcamera is niet toegestaan.
  • Het rondlopen met een metaaldetector is niet toegestaan.
  • Voor het organiseren van een evenement of activiteit op het landgoed dient altijd een verzoek bij de directie te worden ingediend. Zij beoordeelt of dit toegekend kan worden of niet.
  • Maar uiteindelijk gaat het erom dat je geniet van je bezoek en respect hebt voor de natuur en je medemens.