Oogst loofhout

Na vele jaren waarin niet tot nauwelijks loofhout uit de bossen is geoogst, vindt er op het moment een kap plaats van met name Amerikaanse eik en beuk. De voorraad loofhout in onze bossen is hoog. De keuze van de te kappen bomen wordt bosbouwkundig en ecologisch beoordeeld: als bijvoorbeeld Amerikaanse eiken of beuken de ontwikkeling van de inlandse eik verstoren, worden deze gekapt terwijl de eik blijft staan.
Eiken zijn namelijk belangrijkere bomen die in hoge mate bijdragen aan de biodiversiteit in het bos. Zij hebben licht nodig en als ze dat niet voldoende krijgen (bijvoorbeeld door de dominantie van beuk of Amerikaanse eik), dan sterven ze af.
De Provincie stimuleert boseigenaren om natuurherstelmaatregelen uit te voeren op de Veluwse bossen. Het inbrengen van loofhoutsoorten draagt bij aan een beter bodemleven en een grotere biodiversiteit.
Het blad van loofhout verteert beter dan dat van naaldhout en zorgt voor een rijkere strooiselsoort hetgeen het bodemleven bevordert. Hoe verhoudt het kappen van het loofhout uit het bos zich dan met de Natura 2000 doelstellingen?
Het is belangrijk om te realiseren dat het blad van beuk en eik slecht verteert. Dus deze bomen die van nature voorkomen en in grote mate aanwezig zijn in onze bossen, zijn niet de soorten die bijdragen aan een gezondere bodem. Loofhoutsoorten die hier wel aan bijdragen zijn de hazelaar, linde, esdoorn, prunus, lijsterbes en kastanje.
Tongeren heeft vorig jaar een aantal proefvlakken afgerasterd en deze rijkstrooiselsoorten – zoals deze loofhoutsoorten ook wel worden genoemd – aangeplant. Het raster is nodig om ervoor te zorgen dat het wild (edelherten en reeën) deze jonge bomen niet meteen opeten. Op een zestal locaties zijn kleine rasters met loofhoutsoorten aangeplant. We experimenteren hiermee op verschillende bodemtypen om te kijken welke soorten waar het beste aanslaan. Als hierover meer duidelijkheid is, hopen we op andere plekken ook deze rijkstrooiselsoorten bij te planten.

Tijdens een leuke en enthousiaste werkdag zijn familieleden van Tongeren aan de slag gegaan om de zes afgerasterde loofhoutvakken op te schonen. Via natuurlijke zaai van naaldhoutsoorten om deze vakken heen, ontstond een groei van den, lariks en douglas. Ter voorkoming dat deze naaldhoutsoorten de overhand zouden krijgen over de ingeplante loofhout, zijn alle dennen uit de vakken verwijderd.