Elzen afgezet langs Tongerense Beek
De Tongerense Beek wordt, ter hoogte van het natuurgebied op Tongeren, grotendeels begrensd door elzen. Het is al langere tijd de wens om de elzen af te zetten. Dat wil zeggen, afzagen tot ruim boven maaiveld zodat deze weer gaan uitlopen. Je creëert dan elzenhakhout. Het met enige regelmaat afzetten van de elzen komt de beekfauna ten goede.
De bovenloop van de Tongerense Beek heeft namelijk altijd een hoge ecologische waarde gehad. Er kwamen verschillende zeldzame planten en insecten voor die gebonden zijn aan helder stromend water. Een deel van de levenscyclus van deze insecten voltrok zich in de beek. Doordat de oevers sterk beschaduwd werden door de elzenzoom zijn deze deels verdwenen.
Al jaren wachten we op een goede strenge winter opdat de ondergrond voldoende stevig zou zijn om het afzetten van de elzen met machines te kunnen uitvoeren. Door de extreem warme zomer en de aanhoudende droogte hoefden we echter niet op de winter te wachten; de grond bleek al hard genoeg om het werk uit te voeren.
Afgelopen zomer zijn de elzen dan ook met een diameter onder de 30cm afgezet. De grotere ‘beeldbepalende’ bomen hebben we laten staan. Er is heel netjes door de aannemer gewerkt. De onderstammen van de elzen zijn verkocht en al het takkenhout is versnipperd.
De verwachting is nu dat een aantal van de zeldzame insecten terug kan komen nu de elzen teruggezet zijn en er meer licht op de oevers en de beek zelf valt. Hopelijk zien we bijvoorbeeld dan de beekjuffer en de bosbeekjuffer weer verschijnen. Soorten die vroeger in dit deel van de Tongerense Beek regelmatig te zien waren. Wellicht dat dan ook de ijsvogel in de beek weer voldoende voedsel zal vinden.